Tijdens het praatje van teamleider Patrick zit ik achter Jonathan. Nadat alle plichtplegingen voorbij zijn, vraag ik Jonathan of ik even een praatje met hem mag maken. Hij vindt het best, maar zegt wel gelijk dat hij met de speurtocht mee moet doen, dus heel veel tijd heeft hij niet… Prima, ik houd me aan het script. Op mijn vraag of Jonathan het naar zijn zin heeft bij Connect is hij duidelijk:  
“Veel fijner dan op mijn vorige school!”  
“Heb je nog wel contact met je vorige school?”  
“O ja, met een paar kernvakken zit ik nog wel in mijn oude klas. En ik vind dat het in mijn oude klas ook best goed gaat…Volgend jaar ga ik trouwens wel extra vakken bij Connect doen met IVIO, dat vind ik ook fijn.”  
Jonathan kijkt me nog even schuin aan en zegt dan dat hij de speurtocht gaat doen. Weg is hij.   

Connect kwam op het goede moment

Terwijl ik een klaslokaal binnenloop tref ik Jonathans moeder Jorina. Ik ben benieuwd wat haar ervaringen zijn nu haar zoon een jaar bij Connect zit. Jorina vertelt dat Connect voor Jonathan echt op het goede moment kwam. Tot vorig jaar zat hij op het regulier onderwijs, de Prins Maurits. Maar door zijn autisme is de verwerkingssnelheid van Jonathan lager en dat belemmerde hem flink in de klas. Hij liep daar volledig vast en leverde slechte prestaties. Dat was naar en frustrerend voor Jonathan, een jongen die slim is en sociaal en verbaal sterk. Jonathans ouders vroegen zich af of de Prins Maurits wel de geschikte school voor hun zoon was. Een alternatief in de buurt was eigenlijk niet voorhanden, de dichtstbijzijnde school die mogelijk voor Jonathan aanmerking kwam, staat in Rotterdam en het vervoer naar die school zou voor hem zeker een struikelblok vormen.  

Op de fiets naar school

Connect is een uitkomst voor hun zoon, vertelt Jorina. De rust en structuur in de klas is fantastisch en Jorina vindt dat Heidi en Iris (docent en onderwijsondersteuner in Jonathans klas, LH) het geweldig doen. Voor Jonathan is Connect een hele fijne school, waar hij nu iedere dag op de fiets naar toe gaat. Jorina is dankbaar dat er zo dichtbij huis een passende school voor haar jongen is.   

Als ik terugloop naar mijn kantoor zie ik Jonathan tafeltennissen met een van de onderwijsondersteuners. Als ik het zo inschat, heeft hij zijn draai helemaal gevonden bij Connect.